Idag har den moderne tid kommet til Eknes. Mange dramatiske endringer har skjedd i naturen de siste 50 årene. I Lindås sammenheng er likevel Eknes fremdeles et rikt og biologisk viktig økosystem. Dette dreier seg om både kulturlandskapet, skoger, myrer, strand og sjøområder. Det er de ulike naturtypene i en helhet som skaper områdets rikdom.
Edelløvskogen har minket drastisk, bl.a eksproprierte fabrikken en svært rik og stor del av bøkeskogen, men noen svært få rike,
men minkende lunger med trær under 100 år står igjen.
Bilder fra 50-tallet viser en større og sammenhengende edelløvskog på Nedre Eknes.
Kun 1% av skogen i Norge er idag edelløvskog, men de områdene som finnes er oaser av liv! Dette til tross for at en virkelig verdifull eikeskog først blir virkelig rik etter noen hundre år !
Mange stamme-hekkende fuglearter på Eknes sliter med å finne seg hekkeplass i trestammer av osp, gammel bjørk, selje og svartor og benytter alle de hull og sprekker i låver og gamle bygninger som finnes. Dette gjelder bl.a stær, meiser
og fluesnappere. Den nasjonalt truede dvergspetten lever fremdeles på Eknes og er et verdifullt smykke i landskapet.
Fra mars til mai trommer den på toppen av nesten samtlige strømstolper. Den hekker i døde løvtrær og lager nytt hull hvert år for at ikke måren skal finne den. Etterhvert sliter nok dvergspetten med både mat-tilbud og tilgjengelige døde trær til hekking. For øyeblikket er den stedets mest truede fugleart.
De aller siste årene har hogsttakten på Eknes økt betydelig.
Hvis ikke noe gjøres med dette, så er denne arten snart utryddet fra området sammen med hundrevis av andre arter som den deler sitt leveområde med. Arten dvergspett er en såkalt indikatorart for det biologiske mangfoldet, så en utrydding fra et område er svært alvorlig for helheten i det lokale biologiske samspill.
Utenom edelløvskogen er det ospeholt og svartorskog samt områder med eldre & døde bjørketrær denne benytter.
Reduksjon av svært viktige naturområder
på Eknes de aller siste årene
|
(Se kart over leveområdene til de foreløpig registrerte rødlistede fuglearter i Lindås kommune)
NORGES KANSKJE VIKTIGSTE FUGLEARTER
Dvergspetten er sammen med gråspett og hvitryggspett muligens de tre viktigste fugleartene i Hordalands skoger.
Dette fordi de er INDIKATORER for sunnhet i skog, for i de gamle skogene hvor de fremdeles lever, så er den totale sammensetningen av alle ulike arter slik som sopp, moser, lav, insekter osv. HELT unik og artsrikdommen svært stor.
I akkurat DISSE områdene lever det hundrevis av spesialtilpassede arter i et svært gammelt og viktig økosystem.
I nettopp disse naturtypene og biotopene finnes også nær halvparten av samtlige trua arter i landet.
Derfor er disse tre rødlistede spetteartene indikatorarter.
Hvitryggspetten (se artsdetaljer) var på 1800-tallet vanlig i det nordlige skandinavia, men er nå f.eks helt utryddet fra Sverige og fra store deler av østlandet. Det er 1750 par igjen i Norge og disse finnes stort sett på vestlandet fordi det her er så mange utilgjengelige bratte lier hvor det er vanskelig å drive hogst. Vestlandet har kanskje Europas eneste levedyktige bestand. Rundt tusenårsskiftet hekket den på oversiden av fabrikken, men ser nå ut til å være forsvunnet og erstattet med den vanlige og konglespisende flaggspetten. Det er svært mulig at hvitryggspetten nå ikke finner nok mat nede på Eknes, da den stort sett finner føden i skoger hvor en stor del av trærne er over 60 år gamle. Også i Totlandsåsen kan den nå ha forsvunnet. I Lindås er bestanden idag kanskje 12-15 par. Hvitryggspetten ble gjennom NRK kåret til fylkesfuglen i Hordaland. Svenskene utryddet sin bestand av hvitryggspett, men har tatt ansvar og de siste årene brukt 250 millioner kroner for
å gjenskape biotoper for denne og en lang rekke andre arter i gammel skog. Gråspetten hekket sannsynligvis på Eknes i 2004, etter dette er den bare observert noen få ganger.
Også kjempeuglen hubro er nå borte fra Eknes og sliter nok også i kommunenes skoger. Denne arten blir ofte drept av høyspentlinjer.
Den truede hønsehauken holder ennå stand i området Eknes-Eidsnes selv om den ikke er funnet hekkende de to siste årene. Tilsammen er det rundt 10 par i kommunen, men den er svært sårbar, så skal vi beholde den så må vi bevisst velge det !
I Norge er det sannsynlig at bestanden er halvert og den er fremdeles synkende. Det er nå planer for utbygging av deler av Eidsnes midt i dette parets leveområde.
Alle de nevnte artene er også sterkt berørt av skogsdrift, for plantet gran dekker nå 40.000 mål/daa i Lindås. Men bolig og hyttebygging, veibygging, ombygging av arealer til næringsformål og mange andre former for endringer av naturen er medvirkende til at de forskjellige artene er truet.
Forståelsen av at vi står personlig ansvar for bevaringen av det biologiske mangfoldet begynner så smått å få anerkjennelse hos enkeltpersoner, enkelte små og store skogeiere, og hos enkelte politikere og byråkrater, men det tar lang tid få på plass de holdningsendringer som må til. Problemet er at
man har en klar forestilling om økonomisk gevist så lenge man ignorerer behovene til våre medskapninger i naturen og om økonomisk tap hvis man tar hensyn.
(Studer temaet biologisk Mangfold)
Ennå er det hasselnøtter på Eknes og da får vi av og til besøk av ekornet, men mange er de ikke. I verden som helhet er den en truet art. En ny nøtte-elskende art har vi riktignok fått i hassel-skogen og det er nøttekråka. Den har fulgt etter plantinga av granskog. På høsten kommer de voksne nøttekråkene ned til Eknes fra sine hekkeplasser på Vassel og Bjørge, sammen med sine nye kull. Nøtteskrika er også en vanlig art på høsten og vinteren, og ofte på fuglebrettet. Den er mest kjent som en hamstrer av eikenøtter, men kan også hamstre småpoteter.
Også mekringen til den lille perleugla kan nå høres hver vinter på Eknes. I Hordaland er det bare Lindås og Voss som har kjente hekkeplasser. Også denne arten har fulgt granas etablering.
Havørn streifer ofte forbi Eknes og patruljerer kystlinja etter mat. I mars kan man høre skrikene fra et kurtiserende par
fugler som kretser høyt oppe. Det er ikke langt til nærmeste hekkeplass. Både den og Vandrefalken har nå kommet tilbake til Lindås etter å vært DDT-forgiftet på 70-tallet. Kongeørn kan sees en sjelden gang på vinteren og våren
Hva sier du til å bli kvitt over en halv million mygg fra Eknes hver måned. Hvis vi ønsker dette så må vi beholde de gamle løvtrærne vi har igjen, for på dagen sover her flere av våre myggelskende flaggermus. De viktigste og eldste ospene på Eknes idag står ved sjøen nedenfor det nye boligfeltet. Disse trærne er rike på reirhull laget av spetter og har mange ulike beboere slik som flaggermus. Kanskje blir også disse felt fordi utsikten blir prioritert som viktigere? Ikke bare osp er nå fåtallig på Eknes, den deler skjebne med både lønn og lind.
Det siste området med gammel osp på Eknes er truet.
Eknes sitt siste tjern med ørret forsvant for kanskje 50 år siden.
Også artene i kulturlandskapet har hatt det tøft de siste 10-årene. Paradoksalt nok er de verdiene som jordbruket har skapt gjennom langvarige og stabile driftsformer truet av næringen selv, gjennom endrede og opphørte driftsformer. Vet du for eksempel hvor de siste prestekragene på Eknes vokser ?
I kulturlandskapets enger er det nå stille i sommernettene, åkerriksas nattlige krekksinger har forstummet, slik som i resten av landet! (Les om åkerriksa i fakta-arkene til Artsdatabanken).
Vipa og gulspurven er også blitt borte fra Eknes. Antall par av stær og låvesvale kan telles på to hender. Riktignok kan vi glede oss over en god bestand av piggsvin.
Et annet smykke i kulturlandskap og løvskoger er den kråke-store, gul/grønne og maurspisende grønnspetten. I fargevalg og størrelse står ikke denne tilbake for Amazonaspapegøyen !
Foto - Knut Hovdhaugen
De som har blikk for natur på Eknes har sikkert sett eller iallefall hørt denne fuglen. Den kan være svært støyende med sine høylydte kly kly kly. Hver kveld gjennom hele året, nesten nøyaktig en halv time før solnedgang, så høres denne lyden idet den lander ved siden av sitt store overnattingshull. Den kikker seg litt omkring for å forvisse seg om at alt er trygt før den forsvinner inn i hullet. Hvis du da studerer den i kikkert, så kan du se at den er synlig trett for den glipper med øynene akkurat som oss. Den går tidlig å legger seg, for rett før sola går ned begynner uglene å røre på seg. Meisene derimot er våkne nesten frem til det er helt mørkt.
For få år siden ble registreringer av viktige naturtyper i Lindås gjennomført (Last ned Naturtyperapporten for Lindås).
To lokalt viktige områder med naturtypen ”hagemark” ble registrert på Eknes. Dette er en åpen skogstype i kulturlandskapet hvor dyr har beitet ”i uminnelige tider” og hvor trærne skaper skyggefulle områder med en svært unik og rik flora. Det ene av disse to områdene forsvant nå under den pågående byggingen av eneboliger, kun de største og tidligere nevnte gamle ospene nede ved sjøen står igjen. Det andre området befinner seg på vei ned mot badeplassen og er en eikehage med innslag av osp og ask, og med planter som er klassiske for det gamle jordbrukslandskapet. Også dette området har blitt sterkt redusert av hogst de siste årene. Fordi disse områdene har stor lokal verdi både kulturhistorisk og biologisk , så anbefales det at disse blir skjøttet tradisjonellt.
Det finnes også økonomisk midler på landbrukskontorene
i kommune og fylket til dette.
Hogst og boligbygging i de to gjenværende hagemarker på Eknes
Den gjenværende driften med sauehold og slåing av gress er forøvrig av stor betydning for både artsmangfoldet i kultur-landskapet og for Eknes sin store estetiske rikdom.
(Les om kartleggingen av biologisk mangfold i Lindås og resten av Hordaland).
|