KANSKJE TRUET PGA. KLIMAENDRINGER
Makrellterne ble en ny art på rødlista i 2006 og truet med definisjonen Sårbar. Dette fordi hovedbestanden som befinner seg i sør-Norge har hatt en sterk bestandsnedgang. Det samme har naboland som Sverige og Storbritania. Den Norske bestanden av makrellterne ble på 90-tallet beregnet til rundt 15.000 par. Idag beregner man bestanden til mellom 4.000 og 10.000 par (Vår Fuglefauna 24). Enkelte steder slik som mange steder i Sogn og Fjordane har makrellterne ganske enkelt forsvunnet de siste åra.
4 voksne og en ungfugl av makrellterne Ola Moen
Årsaken til trusselen mot denne arten (og flere andre sjøfugler) kan faktisk være klimaendringer som forårsaker biologiske endringer i havet som igjen fører til en stor mangel på småfisk som er en svært viktig næringskilde for disse artene. Overfiske med det formål å lage laksemat kan også være en årsak (det går med 2 kg. villfisk for å produsere 1 kg. laks). Se makrellternas utbredelseskart
Hekkesesongen 2009 på vestlandet ble bedre enn på flere år og langt flere unger ble klekket. Hekkesesongen 2008 i Hordaland kan beskrives som katastrofal etter nok et år hvor flere hundre par forlot sine hekkeplasser i juni/juli uten å få frem en eneste unge p.g.a mangel på mat. Kanskje fikk bare en av hundre par frem et par unger.
Makrellterne med 3 unger Ola Moen
De fleste Europeiske land har små bestander på mellom 1.000 og 5.000, men Finland skiller seg ut med en stor bestand på minst 50.000 par, Sverige med minst 20.000
og Nederland rundt 18.000 par.
De to vanlige norske terneartene makrell og rødnebbterne er vanskelig å skille fra hverandre, men nebbet til makrellterna har en sort spiss mens rødnebben har et helt rødt nebb.
I Norge er makrellterna utbredt i kyst og fjordstrøk i hele landet, men vanligst nord til Helgeland. I innlandet finnes den hovedsaklig i lavereliggende områder.
På østlandet er de oftest makrellterna man ser, mens fra Nordland og nordover er rødnebbterna den vanligste.
Makrellterna kan hekke alene eller i kolonier, gjerne sammen med sin artsfrende. På Vestlandet og nordover kan koloniene nå opp mot 200 par.
Ternene er trekkfugler som ankommer Norge rundt 1 mai. Ungfugler kan trekke sørover til kontinentet allerede i midten av juli, men trekket fra Norge varer til ut september. De overvintrer i vestre og sørlige Afrika.
|