Islom blitt observert noen svært få ganger. I Eikangervågen både i 2007 og 2008.
I 2008 holdt en ungfugl seg i området i hele november.
Islom Eikangervågen 2008 Foto Ola Moen
Dvergdykker har blitt sett noen svært få ganger, sist i Eikangervåg des. 1999.
Den hekker ved et par lokaliteter lenger sør i fylket, men ikke i Nordhordland.
Horndykker er en svært fåtallig, men mulig årlig gjest. Sist sett i Osterfjorden med 2 ind. utenfor Eidsnes 08.10.2008. På Osterøysiden også sett i okt.2009.
Toppdykker var en ny art 27 okt. 2009 og ble sett utenfor Fonnebostsjøen.
Gråstrupedykker er fåtallig, men sannsynligvis en årlig gjest både høst og vinter.
Hele 3 individer ble observert langs en strekning fra Vabø og nordover forbi Fonnebostsjøen i oktober 2009. Dette indikerer at arten er vanligere enn forventet.
Toppdykker utenfor Fonnebostsjøen - 27 okt 2009 Foto Ola Moen
En stork holdt på Myking april 1990. Ofte sees et par stykker i landet hvert år. Ett ind. forsøkte til og med overvintring i Møre 2006/07.
Om andefugl kan det nevnes at Lindås ved siden av Jæren tidvis er landets beste overvintringsplass for den truede berganda med opptil 140 ind. i Eikangervågen & Hjelmåsvågen. 6 ind. Eidsnes 27.10.08 og 5 ind. Hjelmåsvågen 14.11.08.
Eikangervågen & Eidsnes er høst og vinter også en god lokalitet også for både sjøorre og havelle. Okt./nov. 2008 har området også blitt besøkt av mange svartand. Den 16.11.08 ble det talt 72 individer. I okt.2009 har det foreløpig bare blitt sett rundt 20 svartand i området.
Som en kuriositet må det også sies at kommunen årlig har landets største overvintrende bestand av kvinand (regelmessig over 1500 individer).
400 ind. Nesfossen 02.12.08.
Kvinand Foto - Pål Gittmark Eriksen
Også den truede lappfiskanda er en nær årlig vintergjest
i dette området. Ellers er det flere observasjoner av taffeland og skjeand i kommunen. Den enslige praktærfuglen som best kjennes fra sin mangeårige overvintring (og delvis oversomring) på Herdla/Askøy er også sett noen ganger i Lindås. Sist sett på Isdalstø 16.11.2008 og Hjelmåsvågen i april 2008. Før dette ble et annet individ sett i Alversund i 1976.
Den rømte parkarten mandarinand ble sett i Knarvik gjennom store deler av 2009.
Av rovfugl kan nevnes en glente den 12 sept. 2008, som ble sett sittende i veikanten på Eikanger, spisende på noe som sannsynligvis var et piggsvin.
Foto - Johan Johansson
En aftenfalk ble sett på Kjeiløy sept. 1988. Denne halvøya vest for Mongstad er forøvrig et glimrende trekkfuglsted på høsten og bl.a er jaktfalk sett.
Vepsevåk er sett over Lindåsmyrane i juni 1986. Musvåk er en svært fåtallig vestlandsart, men hekker med et, muligens to par i Lindås. Ungfugl sett aug. 2008. En mulig overvintrende fugl ble sett i november. Fra 2009 kan det meldes fra Fossavatna naturreservat at både musvåk og fjellvåk holder seg i området i oktober måned.
En fiskeørn som ble funnet skadet i okt. 1979 var ringmerket i Norra Uppland 2 ½ mnd. tidligere. Arten er obs. flere ganger de siste årene, sist mai 2009. Kanskje hekker arten i kommunen ? 2 ind. av myrhauk ble sett i 2007 og 1 ind. på Lygra 13.09.2008.
Av rikser er foreløpig bare vannrikse og åkerrikse registrert.
Vannrikse er en fåtallig, men årlig overvintringsart som kan finnes i vassdragene fra oktober måned. Sist sett i Liavatnet/Eikanger med 1 ind. okt. og 2 ind. nov. 2008.
I 2007 ble også et individ hørt ved Fammestadvatnet på sommeren, så kanskje er arten en hekkefugl?
Åkerrikse har blitt registrert enkelte steder de siste 10-årene, men oftest har den blitt hørt på Leivestad. Siste sikre hekkefunn var i Kvamsvågen 1969.
Ingen sjeldne vaderfugl er ennå observert. De beste vaderfugl-lokalitetene i kommune ble omgjort til Mongstad industriområde. Likevel, ingen annen steder i fylket er det funnet to ulike hekkelokaliteter av skogsnipe. Sannsynligvis hekker denne arten i langt flere kommuner i Hordaland enn foreløpig påvist.
Av måker er både polarmåke, grønlandsmåke og dvergmåke observert.
Dvergmåke Kvassnesstemma/Knarvik Foto Ola Moen
En hærfugl ble sett på Vabø noen dager i august 2004.
Artene tretåspett og fjellerke er kun observert en gang.
Turteldue er sett tre ganger, både høsten 2009 og 2007. Samme dag i 2007 ble det også sett myrhauk, kongeørn, duetrost, hvitryggspett og dvergspett,
noe som forteller om det svært rike fuglelivet i området.
Turteldue som lettet fra båten, fløy over Sløvåg, men nektet å gå iland - Ola Moen
Gresshoppesanger er nå en mulig hekkefugl i kommunen og 3-6 syngende hanner ble hørt på flere ulike lokaliteter mai/juni 2009. Det er flere mulige hekkelokaliteter for arten som ennå ikke er konstatert hekkende i Hordaland.
En rørsanger ble hørt syngende i Espelandsvannet 07 juni 2007. Den i Hordaland fåtallige sangeren møller blir hørt nesten årlig på Knarvik i mai/juni. I 2008 ble det hørt flere syngende hanner i Lynghei-området mellom Utgjerdet og Risa. Den også ble funnet som ny art i Radøy kommune.
Denne sangeren er nok vanligere i NH enn tidligere antatt. En gulbrynsanger ble sett i min egen hage på Eknes i sept og okt. 2005. Egne fokuserte søk etter denne asiatiske arten i september måned, førte til funn også i Austrheim og Radøy kommune. Den var da en ny art for disse tre kommunene.
Svartstrupe ble først sett i okt.06, men den er nok en årlig gjest, men også mulig hekkefugl i kommunen. Kun et par hekkeplasser er kjent i Hordaland - i Fjell kommune samt i sunnhordaland, men den hekker nok også i Nordhordland.
En ungfugl ble sett i Austrheim i 2009. Lokaliteten i Fjell ble nesten øderlagt i 2007 av veibygging, men den ser ut til å ha greid overgangen.
Den største sjeldenheten i Lindås er nok en halsbåndfluesnapper hann som holdt seg på Hjelmås en uke i mai 1978. I Norge er det gjort kun 8 funn av arten.
En årlig sjeldenhet i Norge er dvergfluesnapperen. Hver vår sees 2-4 individer i Norge. En hunn ble sett i den fredete bøkeskogen på Vollom/Seim i juni 1973. I denne skogen har det forøvrig vært bøksanger enkelte år. Kjernebiter har også vært sett her mai 2007. Begge arter er fåtallige på Vestlandet. Denne skogen er forøvrig en god hekkelokalitet for rødlisteartene hvitryggspett og dvergspett.
Stillits ble funnet som hekkefugl ved Feste&Lygrakrysset i juli 2008 som første funn i Hordaland. Arten har de siste årene økt i antall som overvintringsfugl i Hordaland.
|
Lindås er forøvrig ikke den kommunen fugleinteresserte idag prioriterer å reise til for å lete etter sjeldenheter, selv om dette ville gitt svært gode resultater. Dette er forøvrig en konkurranse & adrenalin drevet aktivitet som svært mange fuglefolk utøver og som blir applaudert av staten gjennom sin aksept av alle rekordkonkurranser som blir promotert gjennom den offesielle artdatabankens nettsider. Man kan f.eks toppe lister ved å observere flest arter i et fylke, flest arter i en kommune, flest arter pr. måned eller på en bestemt lokalitet osv.osv.osv.
Sist i okt. 2009 kom en forespørsel om noen kunne hente en fuglegutt fra østlandet på Flesland, kjøre ham ut til Herdla på Askøy slik at han kunne få krysset av en ny art og deretter kjøre ham tilbake til flyplassen.
På Askøy har fuglekikkere f.eks. sett 40 flere arter enn i Lindås, noe som skyldes den gode trekkfugl og overvintringslokaliteten som befinner seg på herdla. Dette området besøkes ofte mer enn en gang i uka av amatør-ornitologer og mange arter blir derfor sett, også sjeldenheter.
Natur og fuglevern har en overraskende lav status blandt de fugleinteresserte.
Det argumenteres at man ved å fokusere på sjeldenheter og konkurranse, gjør fuglekikking attraktivt og kan øke antall medlemmer. Natur og fuglevern blir sterkt skadelidende i dette jaget etter arter.
Fokuset på innlevelse i naturen og respekt for den naturen man vandrer i,
er nærmest helt fraværende hos de fleste fuglefolk.
Det er vanlig å se sjeldenheter
Fedje er øya for de store sjeldenhetene i Hordaland. Når man reiser ut dit noen dager i oktober, så er det faktisk vanlig å få øye på minst en sjeldenhet. Slik er det også Krossøy i Austrheim, samt Hernar, Herdlevær og Skogsøy i Øygarden.
Denne brunsangeren ble sett i Blomvåg / Øygarden oktober 2009. Den hekker i Sibir
og er den 5te brunsangeren som noensinne er sett i Hordaland.
Observatør Terje Lislevand Foto Julian Bell
|