Observasjoner 2007
10.07.2007
Ungene lekte i skogen ved Steinslandsvannet da de kom over et reir av rugde med fire egg, og ga beskjed til meg.
Vi tok da noen bilder og en prat om at vi måtte la fuglen være i fred, og heller flytte oss et stykke vekk fra.
Dette er første gang rugde er konstatert som sikker hekkefugl i Modalen (tekst og foto - Kato Fløysand).
18.05.2007
Kontroll av hvitryggspett-reir i Farestveit/Modalen funnet av Olav Overvoll den 13 mai. Nå med relativt store unger. Den ene ungen stakk hodet såvidt ut. Begge voksne var aktive
i matingen. De gav fra seg sitt ”kikk” ved enkelte anledninger, så selv om de nå stort sett ikke svarer på playback/lydavspilling, så er det fullt mulig å finne dem hvis en er inne i deres område.
Kongeørn over Gråsida/Steinslandsvannet, Tårnfalk på Nedre Helland, 3 bergirisk på Nottveit. Dette er en fåtallig art i kommunen.
Forøvrig i Modalen - 3 gjøk, 11 munk, 7 gulsanger, 6 svarthvit fluesnapper, 3 grå fluesnapper og kun 2 buskeskvett. Typisk var det at 5 av gulsangerne befant seg samlet innerst inne i kommunen, i det fuktige løvskogområde oppe på Steinsland.
05.05.2007
Fra Nottveit gikk jeg i dag rett nordover og opp en bratt sti og inn en flott dal til Nottveit-sætra, mellom fjellet Svida og Høgafjellet. Oppe ved sætra er det ren fjellbjørkeskog, selv om ikke området ligger høyere enn ca. 400 meter. Et stykke forbi sætra, ble jeg overrasket over å se to små holt med eik, som viste seg å være osp. I mange av disse trærne var det store spettehull, og i denne høyden og i dette terrenget kan vel ikke dette være annet enn gråspetten.
Etter hullene å dømme har den brukt området i flere år. Det var nå for sent på ettermiddagen
til å noe gråspett-respons. Imidlertid sang den også her en rødstjert, og både granmeis og kjøttmeis var tilstede. Ellers var det et par heipip. ute på myrene og i åssidene rundt var det minst 15 syngende trepiplerker. Område kunne ha vært bra for blåstrupe, men jeg hørte en rødstrupe. Her kunne det også ha vært bjørkefink, men her var det flere bokfink. Ellers sang
en jernspurv og selvfølgelig flere gjerdesmetter.
Over dalen fikk jeg i et par sekunder se en sannsynlig kongeørn som stupte ned mot Eiterdalsfjellet på Lindåssiden. I den sørvendte lia ved Svida er det mange flere forkomster av storvokst osp, så her er det mange potensielle boliger både for gråspett og hvitrygg. Sistnevnte er sett flere ganger i området. Men, områdene er krevende å komme seg til. Nottveit skal være et bra hvitryggspett-område, men mine forsøk var forgjeves i dag. Jeg så likevel noen spettehull og flere stammer med artens signatur.
04.05.2007
I dag var planen å slite, for det er tydeligvis den eneste virkelig innbringende aktiviteten i denne fjellkommunen. Derfor gikk jeg fra Raudhelleren og opp mot Nipa.
Langs Nipas østside ”kikket” det etter hvert en hvitryggspett. Dette er muligens hvitryggen som hekker ca. 2 km. unna, på fjordsiden av Raudhelleren. Deres territorier kan være flere kvm. store. Har tidligere IKKE har sett den ved Nipa før (med playback/lydavspilling flere ganger i april).
Oppe i høyden, i spredt furuskog under Storlifjellet, hørtes sangen til en korsnebb. Etter en stund fikk jeg bekreftet min mistanke om at det var en furukorsnebb. Jeg fikk også se den jage bort to artsfrender, så dette var nok en klar markering av territorium. Mente deretter jeg hørte rødstjert-sangen, men avstanden var for stor til at jeg var sikker.
Fant store ekskrementer, sannsynligvis etter storfugl.
Så, etter nesten en kilometer så fikk jeg bekreftet at det var den fåtallige rødstjerten jeg hadde hørt. Da sang den rett i nærheten av meg. Høyt og tydelig, men usynlig! Den relativt store avstanden, gjør at det kan ha vært to individer. Så fløy en 2årig havørn over, og kretset lenge lavt over meg.
Vel fremme i Storebotnen og på NVsiden av midtfjellet er det en smal dal med mye gammel bjørk og et ganske stort område med osp. Her hørtes etter hvert en dvergspett og jeg fant reirhull i flere døde bjørk i området. Nytt territorium for arten. Svært lite hvitryggspett-merker på stammer i dette området. Noen stjertmeis virret rundt meg. Svarthvit fluesnapperen sang også her, slik en artsfrende gjorde på Raudhelleren. Nede i granskogen mot Nottveit fant jeg noen små gulpeboller. Kan det være perleugle her? Ravn lavt over skogen. Nede på Nottveit sang en munk.
28.04.2007
Hønsehauk hannen igjen ved Raudhelleren, nå rett over fjellet ved Fitjanefjellet før Nottveit.
Løvsanger og trepiplerkesang flere steder
Sandsvaler 3 på hekkeplass i sandtak på Mo. Grønnfink syngende Hugnadstad.
I en dal på nordsiden av Otterstad.
Hvitryggspett trommende høyt oppe
Fjellvåk jaget av ravn
Kongeørn på vei til reiret
2 Rugde var ettermiddagsaktive og jaget etter hverandre.
Stjertmeispar, Trekryper, 1 grønnsisik, en skvaldrende gråtrost.
16.04.2007
Vandrefalk-paret er tilbake på kjent hekkelokalitet i Modalen. En 3årig havørn seilte rett forbi dem.
Uten å ha det som mål, gikk jeg rett på et hønsehauk-reir i et stort eiketre (reir av furugreiner). Reiret var påbygd i år, for de øverste 20 cm. av reiret var en svært luftig konstruksjon. Det er uvanlig at reir her på vestlandet ikke er i furutrær, men nær Mongstad/Lindås er det et reir i et bjørketre.
En tur fra NØ siden av Raudhelleren, inn i område med styva eik og ung furuskog. En måltrost var sterkt påvirket av sine omgivelser og lurte meg trill rundt med en perfekt imitasjon av en hvitryggspett ! Fant et gammelt reir av stjertmeis i en eik. Observerte også et par i nærheten. I samme området var det syngende bergirisk, brun/gråsisik, svartmeis og granmeis.
13.04.2007
Ved villmarksområdet Raudhelleren, NV for veien, sang en gråspetten også i dag. 500m. fra stedet jeg så paret for 14 dager siden. Langt inne i selve Raudhelleren hørtes en trommende hvitryggspett i et ospeholt midt inne i den gamle furuskogen i et ekstremt malerisk område. Faktisk min første observasjon av arten i denne kommunen ! Lenger nede mot fjorden sang det en dvergspett. I området var det også toppmeis, bergirisk (mine første observasjoner i kommunen av begge arter) og 75 nordtrekkende grågås. Oppe ved veien igjen, sang en ny dvergspett – i likhet med gråspetten, også denne NV for veien. Dette betyr at viltområdet for Raudhelleren nok må utvides betraktelig !
12.04.2007
Som for 14 dager siden observerte jeg en jaktende Hønsehauk hann ved Raudhelleren.
Ennå en jaktende Hønsehauk hann ble sett ved Almelid i en mulig hekkelokalitet. Evnt. er dette kun den andre kjente lokalitet for arten i kommunen.
En flokk på 70 grågås trakk høyt opp over Mo i retning NØ og ville tydeligvis over Stølsheimen på sin vei nordover. Forundelig bruk av energi !
Grågåsa er faktisk ny art i denne kommunen !
En flokk på 60 fiskemåker skrudde seg opp i de ytre fjorddelene av Modalen og seilte så mot NØ over Mo, muligens også de på vei over fjellet.
Å lete etter spetter i en kommune med vann overalt og med ekko som forsterker virkningen, kan oppleves som å lete etter nåla i høystaken.
I alle fall har til sist våren begynt der inne også, med nyankomne jernspurver, linerler og småtrost, for ikke å glemme 6 våryre Fossekall i elva.
30.03.2007
Gråspett par i SV del av Raudhelleren og NV for Store Bjørnstøa. I viltrapporten går det frem at spormerker tyder på at det er hvitryggspett i området, også fordi den tidligere er observert. Min observasjon setter et lite spørsmålstegn ved dette. Jeg så også sportegn på stående døde trær, men dette kan like gjerne være gråspett.
En hønsehauk hann var på jakt i området NV for veien, i retning Nipa (Storlifjellet). Den har en hekkeplass i nærheten.
To Ad kongørn kretset sammen høyt over det samme området. (par med hekking i Storlifjellet?)
En kattugle sang overraskende i et rent furuskogsområde, fra en li opp mot Nipa (Storlifjellet). Det er to km. til nærmeste kulturlandskapsområde. Elgspor i snø i samme området !
En flokk på 30 grågås trakk høyt oppe, på vei nordover, over Stølsheimen. 2 Stjertmeis på Nottveit.
1 ny kongeørn over Nottveit. 4 svartbak ved Mostraumen.
Mye løvmeis og granmeis. Ingen syngende måltrost eller rødvinge i Modalen ennå, mens særlig måltrosten i Lindås kan høres fåtallig i de fleste landskap nå. Selv bokfinken er foreløpig svært fåtalllig i Modalen, men nærmest tallrik i Lindås. Det er tydelig at vårartene er seinere ute i Modalen enn i Lindås, p.g.a. sin lavere temperatur. Jeg regner med at det samme er tilfelle i alle indre strøk !
24.03.2007
Havørn som samlet reirmateriale / Mofjorden (Har ikke hekket i Modalen i nyere tid ifølge viltrapporten).
Parring av kongeørn på Nedre Helland. Hanggliding i samme fjellet og rett ved hekkelokaliteten. Dette er definert som miljøkriminalitet.
Syngende nøttekråke i planta granskog i Hellandsdalen – ny art for kommunen (hekkeområde?). Par av ravn/østre Mofjorden, 2 fossekall og 4 kvinand.
(Daniel Wie og Morten W.)
22.03.2007
Noen hundre meter opp dalen og inne i Modalen kommune og kunne jeg se ned på Bjørnstøa ved Romarheimsfjorden (Edelløvskog med eik - lokalt viktig naturtype - i naturtype rapporten). Her kretset en kongeørn lavt over meg. Ved askeskogen på Nottveit fløy en spurvehauk over. Ved Mostraumen var det 2 tjeld og 6 siland.