STEINSKVETT
Steinskvett hunn Foto: Nils Berven-Hanssen
Steinskvett er ny på rødlista og definert som Nær truet.
Norge har Vest-Europas viktigste hekkebestand.
Steinskvett har i Europa hatt en betydelig nedgang på 70 prosent de siste 25 år. I Finland har nedgangen de siste 10 år vært på 40 prosent. Det er grunn til å anta at den norske nedgangen de siste 10 år har vært på minst 15 prosent , slik som i Sverige.

Steinskvett hann Julian Bell
I Norge hekker det over en halv million par. Vi har Vest- Europas største og viktigste hekkebestand.
Av den samlede bestanden i både Vest og Øst-Europa har vi rundt 10%. Bare Tyrkia har flere steinskvett enn oss. Med en bestand på over 2 millioner par har de alene nærmere 50%
av den samlede bestand.
Utenom Norge er det kun 5 andre land i Vest-Europa som har over 100.000 par. I Sør-Europa gjelder dette Spania og Italia, og i Nord-Europa Grønland (Danmark), Finland og Sverige.
Danmark har en liten bestand på over 1000 par.
Steinskvetten holder til i åpent og steinete landskap, både langs kysten, i kulturlandskap eller på fjellet. Om våren er steinskvetten den av de afrikanske overvintringsartene som først kommer tilbake til sine norske hekkeplasser. Dette skjer fra første halvdel av april.

Ung steinskvett Foto - Pål Gittmark Eriksen
44 prosent av alle fugleartene i det europeiske kultur landskap har hatt en bestandsnedgang de siste 25 år,
(se link EBCC) sannsynligvis pga. effektiviseringen i landbruket. Dette inkluderer en lang rekke andre arter slik som storspove, vipe, stær, steinskvett, sanglerke og ikke minst den kritisk truede åkerriksa.
|