SVARTRØDSTJERT
Svartrødstjert på Storestongi Ola Moen
Denne arten er en truet art (sårbar) i Norge. Man regner med at under 50 par hekker i Norge og under 2000 par i hele skandinavia.
Bare 15-20 individer blitt sett i Norge i høst. Utsira utenfor Haugesund har aleine rundt 10 individer. Dagen svartrødstjert på Storestongi er den tredje i Hordaland i 2009. Ett ind. ble sett på Herdla i april og en i Odda nå i oktober. les om Svartrødstjert i artsdatabanken
Svartrødstjert på Langøyna / Austrheim 2007
Frode Falkenberg - webside http://cyberbirding.no/
18.10
6 individer av kråkefuglen kaie spradet rundt på Hopland. I Hordaland hekker den bare i Bergen kommune, men i oktober er det vanlig å se tildels store flokker ulike steder i Nordhordland. Mange kommer nok kommer trekkende fra Trønderlagsfylkene og er på vei til Danmark (obs. Ola Moen).
17.10
2 vannrikse i Purkebolvatnet
( obs. T.Hansen, H.Husebø, K Kaasa, T.Svendsen)
15.10
En gulbrynsanger ble også idag sannsynligvis både sett og hørt syngende på Krossøy !
Ellers var det også 2 gråspett der ute.
Foto og observasjoner - Ola Moen
09.10
Årets første gulbrynsanger i Nordhordland var idag på Krossøy.
Gulbrynsanger på Krossøy Ola Moen
Den var på matsøk høyt oppe i lønnetreet ved låven. Dette er bare den tredje gangen arten i sett i kommunen, selv om den sikkert er en årlig gjest i Krossøys løvskog.
Også på Fedje ble en gulbrynsanger sett idag, for ikke å snakke om en Amerikagråmåke i Bergen. På Krossøy var det også en vintererle og en gransanger. Ved Sævrøy var det 5 bergirisk og ved Baløy en snøspurv. Deretter ble det en padletur ut i havet. Utenfor Lyngoksen var det en rødnebbterne, lomvi, havelle, 6 svartand. På Lyngoksen var det en sanglerke, låvesvale, 4 bjørkefink, 10 skjærpiplerke og minst 15 gjerdesmett (Foto og observasjoner - Ola Moen).
08.10
På Langøyna var det en snøspurv og 30 bergirisk (obs. Ola Moen).
07.10
På Slettebakken var det minst 16 enkeltbekkasin, sanglerke, spurvehauk og havørn. 5 brunnakke i Ævatnet og 4 munk på Krossøy
og en ubestemt terne på Langøyna (obs. Ola Moen).
21.09
En enslig lappspove ble sett på matsøk i Leirvågens kulturlandskap.
Dette er første gang arten er påtruffet i Austrheim. En og annen fugl
er likevel på besøk hvert år fra sine hekkeplasser i nord.
Lappspove i sommerdrakt Michael Hilditch
På Herdla/Askøy kan man se arten regelmessig på høsten. F.eks var det 22 individer på Herdla 7 sept. 09 (Håvard Husebø). I Norge er det kun Finnmark som har en hekkebestand på rundt 1000 par, mens Finland og Sverige bare har under 300 par tilsammen.
Den sibirske bestanden er større enn 120.000 fugl. Bare i England og Nederland overvintrer rundt 100.000 individer.
(Observatør - Ola Moen).
17.09
4 brunnakke i Solevatnet og en bergand samme sted.
Bergand i Solendvatnet Ola Moen
04.09
Området ved Slettebakken gav idag gode opplevelser. Her var det en dvergfalk som uten hell jaktet på viper. Dagen før var det en tårnfalk på samme sted.
Dvergfalk og kråke Ola Moen
I samme området var det også 5 brusehane, 3 enkeltbekkasin, tornsanger og 55 ringdue. Ved Klebakkvatnet var fremdeles sivhøna og i Leirvågen var det en tårnseiler, gluttsnipe og storspove
(Ola Moen).
Brushaner ved Slettebakken Ola Moen
25.08
I Leirvågen var det idag bl.a 1 sotsnipe, 3 brushane, 2 gluttsnipe,
1 rødstilk, 2 enkeltbekkasin (Ola Moen).
Gluttsnipe i Leirvågen Ola Moen
24.08
Leirvågen hadde idag igjen besøk av en sotsnipe samt brushane, strandsnipe og enkeltbekkasin (Ola Moen).
Brushane i vinterdrakt - Leirvågen Ola Moen
20.08
I Leirvågen var det idag minst en sotsnipe. Dette er en ny art for kommunen og den 10ende i fylket så langt iår (Ola Moen).
Sotsnipen høyest oppe. Her sammen med en rødstilk som er dens nærmeste artsfrende.
Ola Moen
I Europa hekker Sotsnipa KUN i Norge, Sverige og Finland samt i Russland. Disse landene har tilsammen 25 % av den globale bestanden som ikke teller mer enn 100.000 par.
I Europa er det Finland som har den viktigste bestanden med 10.000+ par. Norge og Sverige har 2.000+ par hver. Den Europeiske bestanden er synkende (birds in Europe no.12)
18.08
På Sævrøy var det 25 bergirisk. Dette kan være lokale og primært unge fugler. Kystbestanden av bergirisk i Hordaland er nå svært lav. Den er ikke funnet hekkende i hverken Radøy eller Meland kommune de siste årene (observatør Ola Moen).
Bergirisk Mikael Fredriksen
10.08
NY HEKKEFUGL I NORDHORDLAND
Et kull med to unge svartstrupe er det mest spennende hekkefunn i Austrheim på mange år.
En av de unge svartstrupene Ola Moen
I hele fylket er det tidligere konstatert under 10 hekkefunn
og dette er det første hekkefunnet i Nordhordland. På grunnlag av en svak økning i den norske bestanden de siste årene og fordi arten tidligere er sett i områdene nær Sævrøy, så var funnet forventet og svært gledelig. Svartstrupe ble først funnet hekkende i Norge i 1974 da den hekket på Sotra. På 80-tallet ble den nasjonalt utryddet p.g.a. kalde vintre, men rekolonialiserte seg sannsynligvis med fugler fra England. Muligens hekker det rundt 50 par i Norge. Fuglen regnes som en Nær truet art på rødlisten. Les mer om svartstrupe i fuglekunnskap.
(Observatør Ola Moen)
04.08
4 skogsnipe og 3 gluttsnipe i Leirvågens våtmarker (Ola Moen).
En av flere gluttsniper i Leirvågen - Ola Moen
09.07
Et par med makrellterne matet en unge på Vardetangane.
(Anders Bjordal)
06.07
Sivhøna i Purkebol har nå vært på lokaliteten i 2 måneder.
01.07
Ved Åsetjørni var det bl.a to buskeskvett som sannsynligvis hekker på lokaliteten (Kristin Kaasa).
30.06
Trostesangeren er fremdeles tilstede i Purkebol
(men dette var forøvrig den siste gangen den ble registrert).
Fra den 14 mai og frem 01 juni ble 6 ulike trostesangere observert i Norge. 2 av disse ble ringmerket ved Lista fuglestasjon og en ble hørt i en time syngende i en rosebusk ved fuglestasjonen på Mølen i Vestfold. 3 av fuglene oppholdt seg flere dager på gode lokaliteter. Det er nå 14 dager siden den siste av de 2 andre fuglene forsvant, så i Norge idag kjenner man bare til trostesangeren på Purkebol. Den har nå har vært tilstede i en hel måned !
(dagens observatør - Ola Moen)
28.06
Ved Vestrevatnet synger fremdeles en myrrikse.
Den har nå vært registrert i området 01.06-28.06
2 kolonier med hovesaklig makrellterne ble funnet på holmer med klingende navn - Oksebåsholmane & Hundvågsholmane.
Her var det minst 80 par eller over 160 makrellterner !
På den ene holmen var de svært aggresive mot en oter. I dette området var det også et par med småspove. Noe som er svært spennende med tanke på en potensiell hekking i området, noe som aldri har vært bekreftet. I naturresservatet Låge Islendingen var det også en sandlo.
(Ola Moen)
22.06
Ved Leirvågen ble det idag sett et par med sandlo. Her var det også en varslende storspove.
Marsk-området og kulturlandskapet i nedre Leirvåg
Purkebolsvatnet kunne fremdeles vise bort sin smaragd av en trostesanger. Klokken var bare dagsrevyen og den var i hovedsak næringssøkende rundt i sivet, men regelmessig stoppet den opp noen sekunder å utførte sine kraftfulle ringetoner.
Sanglokaliteten til trostesangeren sees til venstre i bildet.
Grunneierne har nylig redusert sivområdet betyderlig med utfylling. Lovligheten av dette er ikke sjekket opp.
18-19.06
I Leirvågen var det en sandlo og ett par med rødstilk.
Trostesanger ved Purkebol sang nå midt på dagen etter et regnskyll. (Ola Moen og Tore Svendsen)
14.06
Trostesangeren i Purkbolsvatnet. Myrriksa er også ennå ved Vestretjørna. En sivsanger på Årås og en annen ved Åråsvatnet
(NOF -nattekspedisjon).
01-02.06
Rett før midnatt startet ekspedisjonen fra Purkebolvatnet i Austrheim og gjennom Radøy kommune. Ved Purkebolvatnet startet trostesangeren å synge sterkt allerede før midnatt. Selv fra Nordre Ævatnet 700m. unna kunne den artsbestemmes på den sterke sangen.
Ved Vestrevatnet satt Austrheims første myrrikse å sang sterkt, hurtig og pulserende. Også herfra kunne jeg samtidig høre trostesangeren. En rugde fløy også pistrende over.
Dette var den første av tre syngende myrrikse i natt!
For dette se observasjoner fra Radøy kommune.
Denne natten var jeg innom svært mange lokaliteter hvor det kun var taushet å lytte til, slik som ved Litle Lindåsvatnet hvor jeg hadde forventet å høre gresshoppesangeren fra 21 mai. Arten ble derimot funnet i Radøy, som ny art for den kommunen. Ved Litle-lindås pistret det en rugde over meg, det gjorde det også ved Solesjøen.
01.06
Purkebolvatnet ble besøkt flere ganger denne dagen.
Trostesangeren viste seg frem for alle observatører. Ellers ble årets første småspove observert samt en 2-årig sildemåke som også er et sjeldent syn i Hordaland. Forøvrig var det en rødstilk, 8 vipe, 2 makrellterne og 80 stær ved vannet (overnattende i sivet). Ellers var hele 23 grågås innom vannet denne dagen. Disse streifer sannsynligvis mellom kulturlandskapene i Austrheim. 21 grågås ble rett før midnatt sett i Leirvågen. I Leirvågen var en sandlo, men om denne hekker i området iår er foreløpig uvisst, men svært mulig.
Ved Vaulen i Åråsområdet ble det sett en turtel / tyrkerdue. Her var også årets første funn av brunnakke. Denne arten var for under 10 år siden en relativt vanlig hekkefugl i Austrheim, men er ikke funnet hekkede de siste årene.
I dette området var det også sandsvale og strandsnipe.
(Ola Moen, Arild Breistøl, Frode Falkenberg, Morten Wilhelmsen)
31.05
På min kartleggingsreise gjennom Lindås og Austrheim idag snublet jeg i natt over en syngende trostesanger. Dette er en ny art for Nordhordland og den fjerde i Norge iår.
Trostesanger ringmerket på Lista iår Vegard Bunes
2 individer har vært ringmerket på Lista og en har sunget utenfor Haugesund. Trostesangeren ved Purkebolsvatnet sitter åpent til rett ved veien og derfor lett å beundre. Jeg får håpe besøkende viser respekt for denne gjesten slik at den kan slå seg til ro for noen dager og flere kan oppleve fuglen. Naboen er advart om mulig invasjon av fuglefolk. De virker forøvrig stolt av sin fugl, men gjennom utfylling har de redusert sivområdet betraktelig det siste året og burde fått en forespørsel om å stoppe denne destruksjonen i en av våre viktigste våtmarker.
Nordhordlands første trostesanger Foto Arild Breistøl
21.05
Både Lindås, Radøy og austrheim ble idag besøkt.Hovedfokuset var våtmarksarter, noe som førte til hele 3 syngende gresshoppesanger på en natt samt en rørsanger og en myrrikse. De to første gresshoppesangerene ble hørt på de to kjente Lindåslokalitetene på Eknes og Tofto. Den tredje gresshoppesangeren satt å sang i noen busker ute i en slåttemark i vestre del av Litle –lindås i Austrheim. Muligens er dette en gammel lokalitet for arten. Hadde jeg vært våken så hadde jeg søkt etter gresshoppesangeren som pleier å synge ved Purkebolsvatnet samt også ved Litloksa NV for bøkeskogen på Vollom. Sannsynligvis hekker det en liten og stabil bestand av gresshoppesanger i Nordhordland.
Byrkjelandsvatnet på Radøy ble besøkt særlig med tanke på myrriksa som Jon Djupevik fikk konstatert på lokaliteten i 2006. Det var ikke så overraskende når den derfor begynte å synge. Kanskje er dette en hekkelokalitet for myrrikse ?
På min rundreise kunne jeg forøvrig konstatere 1 møller,
2 hagesanger, 2 gulsangere, 1 sanglerke og 3 rugde.
2 av rugdene var i området ved Litle-lindås.
På en liten holme på Lurøyni i Lindås, var det en liten koloni med 14 terner av begge slag. Kolonien kunne studeres fra Instebø på Radøy. På den øya sang også 2 orrhane, noe det også gjorde på Askelandsneset på Radøy.
Myrområdet på sørlige Straume og jordene på Soltveit er noen av de mest artsrike områder. På Straume nær Hovet satt en rørsanger og sang fint i kor med en hagesanger. Rørsanger er en ny art for Radøy.