TAP AV ARTER TRUER OSS
Tekst fra Olav Mattismoen - Aftenposten 03.05.2009
Utryddelse av plante- og dyrearter i Europa er en trussel både mot økonomi og livskvalitet, mener professor.
ARTSUTRYDDING I EU
–Tapet av biologisk mangfold i Europa er blitt en like stor trussel mot kontinentets nesten 700 millioner innbyggere som klimaendringer, sier professor Jacqueline McGlade, toppsjef i det Europeiske miljøbyrået (European Environment Agency, EEA).
Byrået er EUs instrument for kartlegging av natur- og miljøstatus.
Artsmangfold har liten interesse.
–Men biologisk mangfold, selve grunnlaget for menneskelig liv, har fortsatt ikke samme politiske interesse som klimatrusselen, sier hun.
–Selv om det er nesten universell enighet om at våre samfunn og vår økonomi er helt avhengig av det biologiske mangfoldet og friske velfungerende økosystemer, klarer vi fortsatt ikke å gi nødvendig beskyttelse, sier hun.
I slutten av mai legger EEA og McGlade frem en omfattende gjennomgang av naturens tilstand i Europa – både i og utenfor selve unionen.
Stort sett negativt for artsutviklingen
Forleden offentliggjorde direktøren noen av konklusjonene:
* Europa vil definitivt ikke klare målsetningen om å stanse utryddelsen av arter innen 2010.
* Utviklingen for de fleste naturtyper og dyre- og plantearter er negativ, selv om det finnes lyspunkter. Blant annet har nedgangen i bestanden av enkelte vanlige fuglearter stanset.
* Risikoen for utryddelse av arter har økt betydelig det siste tiåret, spesielt er planter og fugler som lever på tradisjonelle gressbeiter sterkt truet.
* I 40 land i Europa og tidligere Sovjetunionen er utviklingen for 50–85 prosent av naturtypene og 40–70 prosent av artene negativ.
* Utslippene av nitrogen til Europas elver, innsjøer og kystområder er redusert, men er fortsatt langt over naturens tålegrense.
* Forurensning til Europas havområder har ikke økt det siste tiåret, men for hele 45 prosent av de undersøkte fiskebestandene er uttaket av fisk høyere enn det som oppfattes som «biologisk trygt».
* Uttaket av trevirke i Europas skoger er innenfor det som er bærekraftig forsvarlig, men mengden dødt trevirke i skogene er fortsatt langt under det som skal til for å sikre det biologiske mangfoldet.
17 prosent av landarealet vernet.
Det er brukt milliarder av euro på å øke vernet i EU de siste årene. Hele 17 prosent av landarealet i de 27 EU-landene er nå på ulikt vis sikret under «Natura 2000-programmet».
–Områdene vil være svært viktige for å sikre Europas biologiske mangfold. Men det er ikke nok, det er kun en start, mener Jacqueline McGlade.
Mange truede naturtyper og arter befinner seg utenfor verneområdene og steder der vern uansett ikke er løsningen.
EEA-sjefen mener at det er akutt behov for å integrere biologisk mangfold og økosystemforvaltning inn i andre sektorer som landbruk, fiskerier og skogbruk.
–Vi må ikke ha alt fokus på tradisjonelt vern av øyer med biologisk mangfold, mens vi glemmer naturen utenfor, mener hun, og foreslår at det settes en økonomisk prislapp på det biologiske mangfoldet.
Ikke for at alt skal måles i penger, men for at det skal bli klarere hvor avhengig vi er av naturen for alt fra landbruksproduksjon til vannforsyning.
Vern er ikke nok
Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er ikke overrasket over konklusjonene fra EUs miljøbyrå:
–Rapporten viser klart at Europa ikke når målene for bevaring av artsmangfoldet. Det er veldig alvorlig og rammer selve livsgrunnlaget vårt – ren luft, ren jord og rent vann.
–Dette er et betydelig problem som i stor grad er oversett i EU akkurat som i Norge.
–Rapporten viser at vern er viktig fordi inngrep i naturen er den største trusselen, men vern er definitivt ikke nok. Det må snarest på plass virkemidler som sikrer naturen også utenfor verneområdene. Også i Europa ser vi nå at arter trues i verneområdene på grunn av manglende skjøtsel. Den stadige ødeleggelsen av natur kommer i tillegg til klimaendringene som vil påvirke Europas natur betydelig de neste årene. Vi ser allerede konsekvenser med reduserte mengder trekkfugler og innvandring av stadig nye arter.
|